Testit

Ohjeistus Suomen taitoluisteluliiton yksinluistelun testiin osallistuvalle / Uplakers Taitoluistelu

Kilpaillakseen tietyissä sarjoissa luistelijan täytyy suorittaa kyseisessä sarjassa vaadittava testitaso. Testit koostuvat perustesteistä (PT) ja elementtitesteistä (ET). Perustestit sisältävät monipuolisesti perusluistelullisia asioita, kuten esim. kaaria, erilaisia kolmosia ja käänteitä sekä liukuja. Elementtitestit taas sisältävät hyppyjä ja piruetteja. Vaaditut testitasot ovat seuraavat:

B-silmut                                                   PT1 ja ET1

A-silmut                                                   PT2 ja ET2

Debytantit                                                PT2 ja ET D3

Kansalliset noviisit                                   PT2 ja ET2

SM-noviisit                                               PT3 ja ET4

Kansalliset juniorit                                    PT3 ja ET3

Kansalliset seniorit                                   PT3 ja ET3

SM-juniorit                                               PT4 ja ET5

SM-seniorit                                              PT4 ja ET6

UpTL järjestää ajoittain testitilaisuuksia omassa hallissa, mutta käymme myös muiden seurojen järjestämissä testitilaisuuksissa. Joitakin testitasoja pystytään suorittamaan myös kilpailujen yhteydessä. Testitilaisuudessa testiä arvioivat 2 tuomaria.

Testejä varten luistelija saa testipassin, joka on luistelijan omaisuutta ja hän huolehtii itse, että testipassi on mukana testissä (tai kilpailussa, jos luistelija suorittaa testielementtejä kilpailussa). Jos testipassi ei ole mukana, testiin ei voi osallistua.

Valmentaja päättää, koska luistelija on valmis yrittämään jonkun testitason suorittamista. Vaikka testi menisi läpi, se ei silti automaattisesti tarkoita siirtymistä heti seuraavaan sarjaan. Valmentaja arvioi, koska luistelijalla on kokonaisuutena sellaiset valmiudet, että hän voi siirtyä sarjatasolla eteenpäin. Kaikki kilpailevat luistelijat eivät välttämättä suorita lainkaan testitasoja. Jos esim. luistelija etenee kilpailusarjojen taitajat -> aluesarjat   polkua, ei testien suorittaminen ole välttämättä tarkoituksenmukaista. Valmentaja arvioi testien tarpeellisuuden jokaisen luistelijan kohdalla. Valmentaja myös toimii aina miettien luistelijan parasta.

Testitilaisuuteen valmistautuminen:

Luistelija pukee testiin päälle siistit harjoitustrikoot tai harjoituspuvun, UpTL-seurafleecen ja ehjät neutraalinväriset sormikkaat. Hiukset laitetaan siististi kiinni (esim. tiukka poninhäntä, letti tai nuttura). Seuran panta saa olla päässä, jos halli on kylmä tai testitilaisuus on pitkä (ei pipoa!). Yleisilmeen pitää olla siisti ja huoliteltu ja vaatteiden puhtaat/ehjät!

Luistelija saapuu testiin hyvissä ajoin ennen omaa suoritusvuoroaan. Usein testit menevät eteenpäin joustavalla aikataululla, eli testi voi edetä nopeammin kuin suunniteltu aikataulu. Valmentaja yleensä kertoo, milloin luistelijan olisi hyvä olla paikalla. Testiä varten tehdään hyvä alkuverryttely hallin käytävällä. Evästä ja juotavaa pitää olla mukana.

Luistelija saapuu testiin reippaalla mielellä. Hän käyttäytyy testissä moitteettomasti ja kuuntelee tarkasti tuomarien palautteen. Valmentaja on testitilaisuudessa mukana laidalla ja ohjeistaa luistelijaa testin aikana. Valmentaja myös kertoo jo harjoituksissa ennen testiin menoa, miten testi etenee ja miten testissä toimitaan (etenkin ensikertalaisille). Emme ota turhia paineita testitilaisuudesta, vaan yritämme parhaamme ja se riittää. Jos joku tai jotkut asiat eivät mene testissä läpi, harjoittelemme niitä edelleen ja yritämme seuraavalla testikerralla uudelleen.

HUOM! Vanhemmat eivät seuraa testitilaisuutta. Testitilaisuudessa luistelijoille, valmentajille ja tuomareille annetaan täysi keskittymisrauha.

Testimaksut:

Taitoluisteluliitto on määrittänyt maksut seuraavasti:

PT1, PT2 / koko perustesti tai osasuoritus             10 € / luistelija

PT3, PT4 / koko perustesti                                   15 € / luistelija

PT3, PT4 / osasuoritus                                         10 € / luistelija

Elementtitestit / kaikki tasot                                   25 € / luistelija / elementtitestitaso tai

osasuoritus 2 tai enemmän elementtejä

10 € / osasuoritus 1 elementti

Testi laskutetaan testin jälkeen erillisellä laskulla.

Lisätietoa testeistä:

Perustestiradat ovat nähtävissä liiton sivuilla. Videolla näkyvä suoritus ei ole esimerkkisuoritus liikkeiden suorittamisesta, vaan esimerkki siitä, miten rata etenee jäällä. Hyvissä ajoin ennen testitilaisuutta luistelija katselee suoritettavaa perustestitasoaan esimerkkivideolta ja opettelee testiradan kulkua myös sen avulla. Videot ja tarkempaa tietoa testeistä löydät Taitoluisteluliiton sivuilta: